Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her finder du information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Rusland.

Senest opdateret 18.01.2021 12:04

Fold alle afsnit ud
Rusland har indført indrejseforbud over for rejsende fra Danmark, og der er meget begrænsede muligheder for at søge indrejse som erhvervsrejsende. Det er på nuværende tidspunkt muligt for udenlandske specialister ( highly qualified specialists) og udenlandske specialister, som skal installere udenlandsk udstyr, at indrejse Rusland. Opnåelsen af tilladelsen til indrejse skal ske ved at arbejdsgiveren i Rusland kontakter de pågældende Russiske myndigheder som nævnt i lovteksten http://government.ru/news/39929/ og http://static.government.ru/media/files/rUNwXiSXZs1NmLZauzAsdAIM3ppeWRAB.pdf.

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Rusland for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Rusland og rejserådene i en tid med COVID-19.

Information om konkrete restriktioner i Rusland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Rusland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Rusland har indført indrejseforbud over for rejsende fra Danmark, og der er meget begrænsede muligheder for at søge indrejse som erhvervsrejsende. 
Det er på nuværende tidspunkt muligt for udenlandske specialister ( highly qualified specialists) og udenlandske specialister, som skal installere udenlandsk udstyr, at indrejse Rusland.
Opnåelsen af tilladelsen til indrejse skal ske ved at arbejdsgiveren i Rusland kontakter de pågældende Russiske myndigheder som nævnt i lovteksten http://government.ru/news/39929/ og http://static.government.ru/media/files/rUNwXiSXZs1NmLZauzAsdAIM3ppeWRAB.pdf

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Rusland. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Rusland har indført indrejseforbud over for rejsende fra Danmark, og der er meget begrænsede muligheder for at søge indrejse som erhvervsrejsende. 
Det er på nuværende tidspunkt muligt for udenlandske specialister samt deres nære familiemedlemmer ( highly qualified specialists) og udenlandske specialister, som skal installere udenlandsk udstyr, at indrejse Rusland.
Opnåelsen af tilladelsen til indrejse skal ske ved at arbejdsgiveren i Rusland kontakter de pågældende Russiske myndigheder som nævnt i lovteksten http://government.ru/news/39929/ og http://static.government.ru/media/files/rUNwXiSXZs1NmLZauzAsdAIM3ppeWRAB.pdf
 

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Rusland har lukket alle grænser og internationale flyforbindelser er indstillet indtil Corona situationen er under kontrol.

Der er indført indrejseforbud for alle udenlandske og statsløse statsborgere fra midnat 18-03-2020 indtil Corona situationen er under kontrol.

Indrejseforbuddet gælder dog ikke for:

Det er på nuværende tidspunkt muligt for udenlandske specialister ( highly qualified specialists) og udenlandske specialister, som skal installere udenlandsk udstyr, at indrejse Rusland.

Opnåelsen af tilladelsen til indrejse skal ske ved at arbejdsgiveren i Rusland kontakter de pågældende Russiske myndigheder som nævnt i lovteksten http://government.ru/news/39929/ og http://static.government.ru/media/files/rUNwXiSXZs1NmLZauzAsdAIM3ppeWRAB.pdf.

Ved indrejse er det obligatorisk at have et pas med  gældende visum og en arbejdskontrakt.

Det er også muligt at søge om visum til Rusland som udenlandske specialist.

Karantæneregler

Rejsende, som ankommer til Rusland, skal fremvise en negativ COVID-19 test på engelsk eller russisk, der må ikke være mere end 72 timer gammel.

Rejsende, som ankommer til Rusland med arbejde som hovedformål, skal fremvise en negativ COVID-19 test og opholde sig 14 dage i hjemmekarantæne.

Du skal være opmærksom på, at de flyselskaber, der flyver til Rusland, vil bede om at se en negativ COVID-19 test ved boarding.

Læs mere om retningslinjerne for karantæne.

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Rusland.

Indenrigsfly og offentlig transport, heriblandt tog, bus og metro, fungerer. Myndigheder anbefaler at befolkningen begrænse rejser i landet. Du skal være opmærksom på, at der i nogle regioner kan være krav om elektroniske rejsetilladelser.

Læs mere om interne rejserestriktioner i Rusland.

Transitmuligheder

Det er ikke muligt at rejse i transit gennem Rusland.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke længere udgangsforbud.

Forsamlingsforbud

Der er ikke indført forsamlingsforbud i Rusland.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind og handsker, når du på offentlige steder, kører med offentligt transport eller handler i supermarkeder. På offentlige steder, i offentlig transport og i butikker skal du holde afstand på mindst 1,5m.

Nedlukning

  • Restauranter og butikker er igen åbne
  • Museer og exhibitions er åbne. Teatrer, biografer, koncertsale er igen åbne
  • Der kan være regionale forskelle i forhold til genåbning

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Find kontaktlysninger og COVID-19 retningslinjer på myndighedernes hjemmeside.

  • Hvis du får det meget dårligt kan du ringe 112.
  • Ved spørgsmål om Covid-19 kan du kontakte dette nummer: 8 800 555 49 43.
  • Via dit rejseforsikringsselskab kan du også kunne få oplyst nummeret på en lokal læge i Rusland.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Rusland

Der er flere regelmæssige flyafgange ud af Rusland.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at rejse med tog ud af Rusland.

Det er muligt for udlændinge, diplomater og visse kategorier af russiske borgere at udrejse Rusland med bil.

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.
Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk


Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to Board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmeside i Moskva:

Lokale myndigheders hotline i Moskva

  • +7 (495) 870-45-09 (fra 08:00 til 21:00)
  • Ambulance: 112

Lokale nyhedsmediers hjemmesider

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

 

Kontakt

Du kan kontakte den danske ambassade i Rusland inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Rusland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Rusland har indført indrejseforbud over for rejsende fra Danmark, og der er meget begrænsede muligheder for at søge indrejse som erhvervsrejsende. Det er på nuværende tidspunkt muligt for udenlandske specialister ( highly qualified specialists) og udenlandske specialister, som skal installere udenlandsk udstyr, at indrejse Rusland. Opnåelsen af tilladelsen til indrejse skal ske ved at arbejdsgiveren i Rusland kontakter de pågældende Russiske myndigheder som nævnt i lovteksten http://government.ru/news/39929/ og http://static.government.ru/media/files/rUNwXiSXZs1NmLZauzAsdAIM3ppeWRAB.pdf.

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.